Furmint Február Nagy Kostoló

Furmint Február Nagy Kóstoló
Furmint Február Nagy Kóstoló

Alulról építkező rendezvény sorozat viszi a furmint és magyar bor jó hírét!
 

Budapest, 2024. január 25. - Másfél évtizede merült fel először a furmint szőlőfajta népszerűsítő programsorozat, a Furmint Február gondolata. Ennek keretében februárban szerte az országban - sőt túl a határainkon is - borkereskedők, borbárok, éttermek állítják majd a középpontba a furmintot, egyre több kisebb, nagyobb rendezvényen. Az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja idén is a Furmint Február Nagy Kóstoló, melyet a tradíciókhoz híven a hónap első csütörtökén, február 1-én rendeznek meg a budai Hagyományok Házában. 
Tizenöt évvel ezelőtt, mikor Kézdy Dániel életre hívta a Furmint Február mozgalmat, még valóban méltatlanul kevés szó esett a furmintról. Mára azonban elmondható, hogy mind a borászok, mind a borkedvelő közösség összeköti a tél utolsó hónapját ezzel a rengeteg lehetőséget tartogató szőlőfajtával. Idén a nagy rendezvény pont február elsejére esik, ami egyben a Nemzetközi Furmint Nap (International Furmint Day) is. A már hagyományosan sokak által várt kóstoló indítja be a februárt, ahol az érdeklődők nem csak 200 furmint közül találhatják meg idei kedvenceiket, de több mint 80 borásszal találkozhatnak, beszélgethetnek az ország számos borvidékéről. Nem csak a hazai kereskedők, szakértők, sommelierek vesznek részt az eseményen, hanem egyre több szakember érkezik a határainkon túlról is. 
„Számunkra a Furmint Február Nagy Kóstoló minden évben egy igazi ünnep. A visszajelzések alapján a borászok és a fogyasztók is egy kiemelt közösségi eseményként kezelik ezt az évi egy nagy találkozást, ahol már számtalan új barátság vagy üzleti kapcsolat született. Napjainkban egyre kevesebb olyan nagy kóstoló van, különösen a fővárosban, ahol jellemzően a borász vagy a tulajdonos mutatja be a borokat, a Furmint Február Nagy Kóstoló viszont ilyen - ezért érdemes eljönni és első kézből ismerkedni kiváló emberekkel, izgalmas történetekkel és a nagyszerű borokkal. A rendezvénysorozat különlegessége, hogy abszolút alulról szerveződő, ezért külön dicséret illeti a borászok áldozatos ’bormarketing’ munkáját is.” – mondta el Kézdy Dániel főszervező.
A 14. Furmint Február Nagy Kóstoló a borászatok túlnyomó része nem meglepő módon ezúttal is a Tokaji borvidékről érkezik a Hagyományok Házába, de a Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is minden évben szép számmal képviselik. Ezen felül többek között érkeznek mátrai, soproni, pannonhalmi, sőt külföldi furmintok is. A borászok különösen üdvözlik azt, hogy a Kárpát-medence több pontjáról érkeznek a szakmatársak, mert így nem csak a fajtát lehet részletesebben felmérni, a hozzá fűződő dilemmákat megbeszélni, hanem a szakmai barátságokat is jól lehet ápolni. Minden évben jó látni, hogy a hazai boros szakma kiemelt helyen kezeli ezt a furmint ünnepet és örömmel fedezi fel egymás új borait. 
A szervezők külön is büszkék arra, hogy a kezdeményezés és a találkozás híre már szerte Európában hasonló rendezvények életre hívására ösztönzik a furmint kedvelőit – így olyan nagy városokban is hirdeti a Furmint Február mozgalom a magyar borok nagyságát, mint London, Kolozsvár, Párizs, Varsó vagy Marosvásárhely - és kérnek mindenkit, hogy akár egy palack kibontásával és megosztásával váljunk a magyar bor nagykövetévé február hónapban. 

Fontos információk: 
Jegyek: https://furmintfebruar.wineshop.hu/esemenyek
Esemény: https://www.facebook.com/events/334567215968051
Időpont: 2024. február 1. 16:00, 
Helyszín: Hagyományok Háza (Budapest I. ker. Corvin tér 8.)