BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT, ÚJRANYITOTT CENTRÁL!

Central Cafe Restaurant
Central Cafe Restaurant

Utazás a nagy klasszikusok hullámain - hagyományőrzés és progresszió

SAJTÓDOKUMENTUM
2025. április 10.

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT, ÚJRANYITOTT CENTRÁL!

ELŐSZÓ

A Centrál 2025. április 11-én, a költészet napján ünnepli újranyitásának harmadik
évfordulóját.
Szándékosan a költészet napja az újranyitás és a „születésnap”, hiszen az egyik
legnagyobb múltú irodalmi kávéházról van szó.
A születésnappal egybekötött sajtónap betekintést enged abba az alkotó folyamatba, hogy
2022 április óta hová jutott el ez a klasszikus, történelmi színtér, a századvég és a századelő
virágzó kávéházi korszakának zászlóshajója, Budapest kulturális, szellemi és társasági
életének centruma.
Hitünk a mai napig, hogy a Centrál a leghíresebb magyar vendéglátóhelyek egyike,
bakancslistás látnivaló, amit látni kell, hangulatát meg kell élni és bele kell kóstolni.
A Centrál szellemiségét, klasszikus értékeit, mint örökséget úgy kell ápolni, hogy
összhangban legyen a mai vendégek, a modern kor elvárásaival.
Modern klasszikus. 1887 óta.

A CENTRÁL KÁVÉHÁZ OPERATÍV VEZETŐI

Gácsi Gergő – Több, mint 15 éve dolgozik a vendéglátásban, a tudását és tapasztalatát
nagyrészt külföldön szerezte. Anglia, Görögország és Ciprus több 5 csillagos szállodájában,
illetve neves éttermekben is dolgozott kiváló szakemberek kezei alatt. A cégcsoporthoz
hazaköltözése után azonnal csatlakozott, ahol éveken át a BRKLYN csapatát erősítette,
először mint felszolgáló, majd nem sokkal később mint VIP manager. Fiatalos, lendületes és
progresszív gondolkodás és csapatépítés jellemzi a leginkább.
Szemők Gergő bárvezető – 20 éves múlttal a háta mögött bejárta a fél világot és egészen
Sydney-ig jutott, hogy tökéletesítse kávé és italkészítési fortélyait. A Centrál italkínálatának
felelőse és megalkotója.
Ványik Ádám séf - 15 éve dolgozik a szakmában, megfordult fine dining és street food
éttermekben is, valamint különböző rendezvényhelyszíneken. Ezeken a helyeken szerzett
tapasztalatait, tudását ötvözi itt a Centrál Grand Café-ban. Fontosnak tartja a csapatban való
összetartást, ahol együtt, egy cél érdekében alkotnak valami igazán rendkívülit.
Takács Judit patisserie séf – Judit 16 éve dolgozik cukrászként, mestercukrászként 2016 óta.
4 éven át a Művészetek Palotája vezető cukrásza volt. Szeret új alapanyagokkal, formákkal,
ízekkel, színekkel játszani, a letisztultság, az eredetiség, a kreativitás és a precizitás jellemzi
leginkább. A Centrál Caféban az újranyitás óta gondoskodik a legfinomabb cukrászati
különlegességekről.
Ők négyen egymást kiegészítve, együttesen vezetik a Centrál mindennapjait.

A Centrál Irodalmi Zsúr elmúlt éve – és jövője

Minden idők legsikeresebb kávéházi középiskolai irodalmi programja – talán így lehet a
legpontosabban összefoglalni az Irodalmi Zsúr előző évét. A tavalyi meghirdetést követő
két hétben minden elérhető időpont betelt. Ez pedig a Centrál Kávéház csapatát is arra
ösztönzi, hogy még több lehetőséget adjon a diákságnak a helyszíni átszellemülésre:
ezennel megnyílik a 2025-26-os tanév foglalási ablaka, immár heti három időpontban!
A Centrál Irodalmi Zsúr különleges találkozás a kávéházak és a Nyugat történetével -
avagy a kultúra és irodalom ünnepe a kávéházi örökség jegyében.
1908-ban a Centrál Kávéházban született meg a magyar irodalom életét megváltoztató Nyugat
folyóirat, mely nekünk ajándékozta Adyt, Babitsot, Kosztolányit, Karinthyt, Tóth Árpádot,
Szabó Lőrincet, Szép Ernőt, Weöres Sándort, Radnótit és a magyar irodalom
megszámlálhatatlan jelesét.
A Centrál Kávéház nem csupán egy progresszív történelmi Grand Café, hanem a magyar
kultúra és irodalom élő őrzője, egyetemes értékfenntartó intézmény. A Centrál számára az
értékek megőrzése és azok továbbadása legalább annyira fontos, mint a gasztronómiai
élmények biztosítása. Célja az elkötelezettség növelése, a kultúra fókuszú ügy felkarolása.
Egy új generációnak ingyenesen, örömmel, szívből, lelkesedésből!
A Centrál volt a magyar irodalom egyik bölcsője. 1926-tól 43-ig, minden kedden Nyugat Zsúr
név alatt találkoztak a szerkesztőség tagjai a Centrálban
. A Centrál Grand Café szeretne ma
oly módon tisztelegni íróink, költőink előtt, hogy kávéházi életüket, a magyar nyelv és a haza
szeretetét, a szellem szabadságába vetett hitüket továbbadja a mai fiataloknak. Éppen ezért
született meg 2024-ben a Centrál Irodalmi Zsúr, melyek célja, hogy egy új generáció számára
is elérhetővé váljanak a magyar irodalom kincsei
.
Az irodalmi zsúrok célja
A Centrál Irodalmi Zsúrokra középiskolás osztályokat invitálnak, hogy a diákok interaktív
módon fedezhessék fel a magyar irodalom világát és akikkel különleges formában
megismertetik a Nyugat és a Centrál történetét, valamint irodalmi, költői játékra is hívják
őket. Meskó Zsolt író, rendező és Bence úr, a főpincér látja vendégül és tanítja versírásra a
diákokat, olyan órákon, amelyek nem csupán bemutatják a „nyugatos” hagyományokat,
hanem arra is ösztönzik a diákokat, hogy saját kreatív tartalmakat hozzanak létre és a magyar
nyelv kincseit aktívan használják az élőbeszédben és az online térben is.
A versek írói
bekerülnek a Centrál Költők Társaságába és a legjobbakat helyben oklevéllel díjazzák is.
Az irodalmi zsúrok menete
Az órákat Meskó Zsolt író, rendező és Bence úr, a főpincér vezetik. Egy-egy csoportban
legfeljebb 40 fő vagy egy osztály lehet. A program részeként a diákok nem csupán egy
élményszerű előadást kapnak, hanem lehetőségük nyílik a korabeli tárgykultúra
megismerésére, valamint egy saját vers megírására is.
Az irodalmi zsúrra a tanárok, osztályok az alábbi linken, a kávéház weboldalán
foglalhatnak időpontot: https://centralgrandcafe.hu/irodalmi-orak/

Galéria