Az Év Háza pályázat kiírása 2024-ben

2023  Az Év Háza pályázat nyertesei családi ház kategóriában Benczúr László, Weichinger Miklós, Tóth Zsófia
2023 Az Év Háza pályázat nyertesei családi ház kategóriában Benczúr László, Weichinger Miklós, Tóth Zsófia

Az „Év háza” pályázat Kuratóriuma (továbbiakban: Kiíró), a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara szakmai támogatásával 2024. évben országos, nyílt és nyilvános pályázatot (továbbiakban: Pályázat) hirdet két kategóriában:
•    megépült családi házak építész tervezői részére,
•    megépült középületek építész tervezői részére.
Valamint a pályázaton részt vehetnek a társasházak építész tervezői is, akik közül a Bíráló Bizottság a legjobbnak ítélt pályamű szerzőjét „Társasház különdíjjal” jutalmazza.
1. Az „Év háza 2024” díj célja
A Kiíró célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.
A Kiíró a kilencvenes évek elején megalapított, egy évtizeden keresztül változatlan formában, több kategóriában kiírt népszerű Díj újraértelmezését vállalta, ezzel az építészeti tevékenység legszélesebb spektrumának, a családi ház, a többlakásos és soklakásos lakóépületek, illetve a kategóriák bővítésével 2018-tól középületek szakmai szempontok alapján értékelt elismerése kíván lenni. Az alapítói szándékokat folytatva, a Díjat felkaroló és jogait átvevő magánszemélyek és a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) kezdeményezésére kelt ismét életre a szakmai és civil építészeti szándékokat integrálni képes elismerés. 2010-ben a mozgalomhoz csatlakozott a Magyar Építész Kamara (MÉK). 2013 óta az „Év háza” pályázat több aktivitását a Magyar Művészeti Akadémia támogatása kísérte.
2. A részvétel feltételei 
Pályázni lehet bármely Magyarországon az elmúlt három évben, azaz a 2021. január 1. és 2024. május 31. között megvalósult új épülettel, bővítéssel, ill. felújítással az alábbi kategóriákban: