Balaton Wine & Gourmet

Balaton Wine & Gourmet
Balaton Wine @ Gourmet

Balaton Wine & Gourmet: ünnepélyesen is megnyitották a veszprémvölgyi gasztrofesztivált 
 
Ünnepélyes megnyitóval indult a Balaton Wine & Gourmet, melyen a balatoni régió gasztronómiájának jelentős szereplői, több  mint 50 étterem és borászat várja szeptember 29. és október 2. között a látogatókat. A kiállítók mellett a négy nap során mintegy félszáz izgalmas program közül is lehet válogatni: a kínálatban Michelin-csillagos séfek és japán mesterszakács élményétkezései, mesterkurzusok és vezetett kóstolók, nagyszínpadi étel és ital bemutatók, valamint a két vendégország, Japán és Spanyolország kulturális és kulináris programjai. A megnyitón részt vett: Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, Gianni Annoni, a Balaton Wine & Gourmet házigazdája, Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő, Őexcellenciája Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete, Javier Valdivielso Odriozola, a Budapesti Cervantes Intézet igazgatója, Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos és Dr. Nagy István, agrárminiszter.  

Megnyitotta kapuit a Balaton Wine & Gourmet. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt gasztronómiai eseményeként az E.ON Hungária Csoport főtámogatása mellett megvalósuló gasztro ünnep szeptember 29. és október 2. között várja látogatóit. Fesztiválhangulat, ízek, illatok és egyedi élmények várják a látogatókat a rendezvény egyedülállóan szép helyszínén, a Veszprémvölgyben elterülő Jezsuita Kolostor és Romkertfás, ligetes környezetében. A megnyitón részt vett: Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, Gianni Annoni, a Balaton Wine & Gourmet házigazdája, Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, Őexcellenciája Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete, Javier Valdivielso Odriozola, a Budapesti Cervantes Intézet igazgatója, Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos és Dr. Nagy István, agrárminiszter.

A tervek szerint évről évre visszatérő rendezvényre több mint 50 kiállító mellett a konyhaművészet és az italok világában nagyhatalomnak számító két ország is meghívást kapott. Idén Spanyolország és Japán gasztronómiája, valamint kultúrája mutatkozik be számos kulináris és színpadi programmal.
 
Még három napon át egy helyen a balatoni régió legjobb éttermei és borászatai
 
A hiánypótló szándékkal induló gasztro ünnep egyszerre szól a szakmának és a nagyközönségnek. Elsődleges célja, hogy bemutassa a balatoni régió kulináris örökségét, étkezési hagyományait, valamint egyre izgalmasabb jelenét. Mindez a minőség jegyében, legyen szó fine-dining vacsoráról vagy könnyed bisztrófogásokról. Ezt a sokszínűséget és minőségi filozófiát közel 20 étterem, többek között a Villa Kabala, a Hableány, a Kalóz Strandbisztró, a Sparhelt / Baricska Csárda, a Villa Delikát, a Gusto 13, a Kistücsök, az Oliva, a Mór 24, a Petrányi, a Casa Christa, a Megfőzzük Almádit Egyesület tagjai - a Tornyos BBQ, a Kerekes Pince és a Veganeeta Étterem - a Fügekert Terasz, a Bonvino, a Tiki Beach Bisztró és a História Malomkert képviseli a rendezvényen.
 
Borászati tekintetben a Balaton Wine & Gourmet lesz a régió első „terroir” szemléletű fesztiválja, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes irányzat - azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor - egyszerre jelenik meg. A kiállítók között szerepel a Pálffy Pince, a Laposa, a Martinus Birtok, a Dobosi Pincészet, a Skrabski Pincészet, a Bujdosó Pincészet, a Garamvári Pincészet, a Palota Pince, a Jásdi Pincészet, a Figula Pincészet, aGuden Birtok, a Veszprém Érsekségi Pincészet, a Káli Kövek, az Istvándy Pincészet, a Törley - Mionetto prosecco és a Borkorzó, olasz borválogatással.
 
A borászati kiállítók mellett a régió italkultúráját képviseli még a Stari Sörfőzde, a Csalló Pálinka Manufaktúra és a Fenegyerek pálinka is. 

Galéria