Két éves évfordulóját ünnepli a 2022. április 11-én újranyitott Centrál Kávéház

Centrál Kávéház
Centrál Kávéház

A CENTRÁL SZINTET LÉP 

Két éves évfordulóját ünnepli a 2022. április 11-én újranyitott Centrál Kávéház. A költészet
napja és az újranyitási születésnap egybeesése nem véletlen, hiszen a Centrál az egyik
legnagyobb múltú irodalmi kávéház. Hitünk a mai napig, hogy a Centrál a leghíresebb magyar
vendéglátóhelyek egyike, bakancslistás látnivaló, amit látni kell, hangulatát meg kell élni és
az itt mindent átszövő miliőbe bele kell kóstolni.
A Centrál Kávéházra mindig is jellemző a bátor, haladó szellemiség, megőrizve és tisztelve a
virágzó történelmi korszak értékeit. A mai kor emberének kínálunk társasági, nagykávéházi
élményeket, élvezetes jó ízekkel, inspiráló hangulattal.
Úgy hisszük, hogy a Centrál szellemiségét, klasszikus értékeit, mint örökséget úgy kell
ápolni, hogy összhangban legyen a mai vendégek, a modern kor elvárásaival.
Modern klasszikus. 1887 óta.

A CENTRÁL KÁVÉHÁZ JELENE ÉS AZ ELMÚLT 2 ÉVE

A 2022 áprilisi újranyitás óta a Centrál fokozatosan visszanyerte a budapesti törzsközönség
szimpátiáját és a külföldi turisták szemében is egyre inkább fontos, bakancslistás helyszínné
vált. Valós nagykávéházként működik, már reggel 9 és 10 óra között megtelik élettel, ekkor
érkeznek a reggelizni-, kávézni- vagy csak a beszélgetni vágyók. 10 és 14 óra között élőzene
szórakoztatja a nagyérdeműt, a délutáni órákat megtölti az uzsonna, a sütemények, a kávék
illata és a finom csörömpölés világa. 18 és 22 óra között újra élőzenés vacsorázó hellyé
változik a 137 éves budapesti ikon. A Centrált ma pont úgy és arra használja a vendégsereg,
amire teremtődött: a társasági élet, a személyes találkozások és a történelmi időutazás
centrumának.
Az elmúlt 2 évben kialakítottuk az egyik leghangulatosabb belvárosi teraszt, sok élő
növénnyel, apró fényekkel, dekorációval. Kinyitottuk a hatalmas portálablakokat, ezzel
megteremtettük a „kint és bent is vagyok” együttes érzését. Így ma a Centrál legalább annyira
egy hatalmas belvárosi terasz, mint egy történelmi időutazás. Ennek ez egyik kiemelt eleme,
hogy minden nap 10-14, valamint 18-22 óra között folyamatos az élőzene a kávéház falai
között.
A Centrál Kávéház most bemutatja az idei év új gasztronómiai kínálatát, amellyel egyben
felavatja a nyitott kávéház szellemiségét tükröző új, belvárosi teraszát is.

A CENTRÁL KÁVÉHÁZ OPERATÍV VEZETŐI

Tóth Gábor - Lassan 2 éve üzletvezetőként segíti a Centrál működését. Előtte a
vendéglátáson belül rengeteg helyen megfordult, közel-keleti éttermektől kezdve az éjszakai
szórakozóhelyekig. Az Eventrend kötelékében már több éve dolgozik kisebb-nagyobb
kihagyásokkal. Több új helyet segített már a megnyitásban, beindulásban. Szereti a
kihívásokat és a változatosságot. Munkáját a maximalizmus és az új trendek ismerete
jellemzi.
Gácsi Gergő – Több, mint 15 éve dolgozik a vendéglátásban, a tudását és tapasztalatát
nagyrészt külföldön szerezte. Anglia, Görögország és Ciprus több 5 csillagos szállodájában,
illetve neves éttermekben is dolgozott kiváló szakemberek kezei alatt. A cégcsoporthoz
hazaköltözése után azonnal csatlakozott, ahol éveken át a BRKLYN csapatát erősítette,
először mint felszolgáló, majd nem sokkal később mint VIP manager. Fiatalos, lendületes és
progresszív gondolkodás és csapatépítés jellemzi a leginkább.
Ványik Ádám séf - 13 éve dolgozik a szakmában, megfordult fine dining és street food
éttermekben is, valamint különböző rendezvényhelyszíneken. Ezeken a helyeken szerzett
tapasztalatait, tudását ötvözi itt a Centrál Grand Café-ban. Fontosnak tartja a csapatban való
összetartást, ahol együtt, egy cél érdekében alkotnak valami igazán rendkívülit. Ádám 16
hónapja erősíti az Eventrend csapatát.
Takács Judit patisserie séf – Judit 14 éve dolgozik cukrászként, mestercukrászként 2016 óta.
4 éven át a Művészetek Palotája vezető cukrásza volt. Szeret új alapanyagokkal, formákkal,
ízekkel, színekkel játszani, a letisztultság, az eredetiség, a kreativitás és a precizitás jellemzi
leginkább. A Centrál Caféban az újranyitás óta gondoskodik a legfinomabb cukrászati
különlegességekről.
Ők négyen egymást kiegészítve, együttesen vezetik a Centrál mindennapjait.

MIT KÍNÁL A CENTRÁL KÁVÉHÁZ 2024. ÁPRILIS 11-TŐL?

Grand Café életérzést. Nem sietünk, nem idegeskedünk és nem hagyjuk az életünket
tartalom nélkül elrohanni. Élvezni akarjuk a pillanatainkat, amelyeket kedvünk szerint
osztunk meg másokkal. Ennek az életérzésnek mi állunk a középpontjában, miközben
pontosan tudjuk, hogy nem kell mindig mindent komolyan venni, leginkább magunkat nem.
Hogy jól esik néha henyélni és délután háromkor reggelizni. Miért? Mert ehhez van kedvünk.
Hogy mennyire más egy pazar kávé mellett tárgyalni, miközben kellemes zene lengi be a
teret, mint az irodában a csupasz falak között. Néha megengedhetjük magunknak, hogy
kiszálljunk a satuból. És akkor itt vár ránk ez a kávéház, amely hatalmas ablakaival, impozáns
bejáratával, elképesztő légterével és belmagasságával, óriási tükreivel, rendkívül elegáns
dekorációjával, egyedi teraszával és arra csábít, hogy egy kicsit engedjük el a feszültséget és
bár intézzük a dolgainkat, tegyük ezt úgy, hogy közben élvezzük azt, ami elérhető számunkra.
Merjünk néha elmerengeni, figyelve a forgatagot, ami mellettünk hömpölyög és amelyből mi

ki tudtunk szállni, ha csak egy limonádé idejére is, mert meg akarunk állni és látni akarjuk a
szépet, megélni a jelen ajándékait. A saját pillanatainknak a részesei lenni.
Kint is vagyok, bent is vagyok érzést. Amint az időjárás lehetővé teszi, felemeljük a
hatalmas ablaktáblákat és megnyitjuk az épületet a teraszok felé, hogy mindent átjárhasson a
friss levegő, miközben átadjuk magunkat az étel- és italválasztás izgalmának, a társasági
életünknek és a gasztronómiai élvezeteknek.
Egész napos reggelit. Miért ne kérhetne bárki vacsorára a páratlanul széles egg Benedict
kínálatból egy fogást? Ki mondja, hogy reggeli ételeket csak reggel lehet fogyasztani? Mi
biztos nem, ezért a nyitvatartási időben hozzánk betérők azt választanak és akkor, amikor csak
akarnak. Számunkra ezt jelenti a nagykávéházi brunch irány. Élvezd az életet és a pillanatot –
és mi mindent megadunk neked ehhez.
Magyarországon egyedülálló, kizárólag eggs Benedict variációkat tartalmazó étlapot.
Bizony, ez az étel a nagykávéházak tipikus és ikonikus fogása. Jellemzően reggelire
fogyasztják, de ezt senki sem foglalta törvénybe. Amit azért sem lehetne megtenni, mert
„feltalálása” a fáma szerint egy kissé bohém amerikai tőzsdeügynöknek köszönhető és erre az
életvitelre minden jellemző, csak a koránkelés nem. Vagy ha igen, akkor az macskajajosan.
Szóval főhősünk, Lemuel Benedict 1894-ben kétségbeesetten keresett gyógyírt az imént
említett másnaposságára és az egyik hotelben „vajas pirítóst, buggyantott tojást, ropogós
szalonnát és egy kurta hollandiat" rendelt. Az alapanyagok harmóniája annyira lenyűgözte
Oscar Tschirkyt, a maître d'hôtelt, hogy felvette a reggeli- és ebédmenükre, de a szalonnát
sonkával, a pirítóst pedig egy pirított angol muffinnal helyettesítette. A Centrálban így került
az étlapra 7 különböző eggs Benedict variáció, arabos-padlizsános, franciás ízvilággal vagy
éppen steak csíkokkal, esetleg shakshukával.
Pazar grand café koktél kínálatot. Vermouthok, spritzek, buborékok várnak rátok, ha
nyitottak vagytok az újra és nem szeretnétek ezt követően vezetni.
Erős, nagykávéházi italkínálatot. A Centrál kínálja mindazt, amit a vendégek joggal
elvárnak egy történelmi kávéháztól, az összes nagy klasszikus kávéféleséget, természetesen
több fajta növényi tejjel, forró csokoládékat, extra teakínálatot és a progresszivitás jegyében
született limonádé, friss juice és smoothie variációkat.
Egyedi kávékat. Baristánk a legkitűnőbb és legkülönlegesebb kávékat varázsolja vendégeink
elé, mostantól például egy széles cold brew kávékínálat is elérhető. A felfrissülés garantált, az
ízélmény emlékezetes marad.
Csodaszép üzeneteket a kávék mellé. Minden kávé mellé rövid idézetek járnak, így a
kulináris élvezetek mellett ápoljuk a szellemi örökségünket is. Rövid idézetek formájában
szólhat hozzánk József Attila, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Móra Ferenc, Nádasdy Ádám,
a Queen, David Bowie, John Lennon Louis Armstrong és Whitney Houston is.
A nagy kávéházi klasszikusokat meglepő formában. Gomba Stroganoff háromféle
gombából elkészítve, Burgundi marharagu, Club szendvics, Bruschetta, Burrata? Miért ne?
Próbáld ki és megtudod.
Látványdesszerteket. Ég, folyik, olvad és emellett még le is vesz a lábról. Nem csak finom
és valóságos ízbomba, még ennivalóan jól is néz ki.

Naponta 8 órányi élőzenét. Minden nap 10 és 14, valamint 18 és 22 óra között élőzene
szórakoztatja a nagyérdeműt, ez jellemzően zongora, vagy zongora és hegedű duó vagy
zongora és brácsa duó.
Feszengésmentes környezetet. A kávéházi rész egész nap könnyed formában elérhető,
teljesen normális beülni akár csak egy kávéra vagy forró csokira, vagy egy híres Centrál
desszertre. Ide lehet szervezni egy baráti találkozót, egy üzleti megbeszélést is, de simán be
lehet ülni egy laptoppal dolgozni.

A CENTRÁL KÁVÉHÁZ

NAGYKÁVÉHÁZ, GRAND CAFÉ
A nagykávéház a kávéházak királynője, egy olyan hatalmas tér, ahol a nagy ablakok, nagy
belmagasság, tükrök, csillárok, díszes belső tér, igazi nagypolgári miliőt jellemez.
A kényelmes pamlagok, csillogó fapadló, klasszikus kávéházi márványasztalok mellett egyedi
tervezésű elemek, zöldnövényzet és izgalmas térelrendezés, kialakítás jellemzi most a Centrál
Grand Cafe-t. A kávéház egyike volt a századforduló legfontosabb irodalmi kávéházainak. Az
1887-ben alapított intézmény számtalan átépítést megélt már a Károlyi Mihály utca és az
Irányi utca sarkán álló történelmi épületben, de olyan, mint Párizs: hánykolódik, de el nem
süllyed. Visszafogottan elegáns, pezsgő hangulatot árasztó, fesztelen hely a város közepén.
Igazi nagykávéház, ide tényleg a nap bármelyik szakaszában betérhetünk a hatalmas
üvegablakok mögé, jó időben a páratlan hangulatú teraszra, legyen szó családi bruncholásról,
délutáni kávéról és desszertről, vagy pezsgő báréletről.
GASZTRONÓMIA ÉS VENDÉGLÁTÁS
Ételkínálat
Az étlapon a párizsi és budapesti nagykávéházakra jellemző könnyed bisztró konyha mellett
megtaláljuk a progresszív, egyedi ételeket „comfortfood” stílusban. Ebben szerepel a nagyon
hangsúlyos reggeli- és brunch kínálat, egyedi süteményekkel, eggs Benedicttel, klasszikus és
különleges tojásételekkel, továbbá egy egész napos leves, főétel és snack ételkínálattal. Ez
lehetővé teszi, hogy a nap bármely szakában, bármilyen alkalom, esemény mellett
megtaláljuk a saját stílusunkat. Legyen szó baráti vagy üzleti találkozóról, vasárnapi családi
ebédről vagy egy péntek-szombat piano báros vacsoráról.
Desszertek
Az elmúlt több mint 137 évben a Centrál híres volt a desszertjeiről, így ez az egyik fő
rendezőelve az étlapnak. A nagy klasszikusok és modern versenytársaik együtt nyerik el
vendégeink kegyeit.
Champagne & Koktél Bár
A Central Grand Cafe bárt a lezser elegancia, az érzéki játékosság, a kifinomultság jellemzi
leginkább. Egész nap élvezhetjük a klasszikus és kortárs kávékat, különleges hideg-meleg
italokat. A történelmi nagykávéházakkal ellentétben hangsúlyosak a frissítő-hűsítő italok,

melyek között megtalálhatók az ikonikus és modern kedvencek egyaránt. A kora esti óráktól
átadjuk magunkat a Piano kísérte Grand Cafe életérzésnek,
ahol reflektorfénybe kerülnek a
nagy francia házak által kínált champagne-ok, illetve a ház signature koktéljai.
A Centrál vendégköre
A Centrál mindig is egy nagy forgalmú közösségi tér volt, vendégei között az elmúlt 130
évben számos híresség, író, költő, zenész fordult meg. Jelentős részük országunk szellemi és
kulturális elitjének tagjai voltak, sokak közülük ünnepelt progresszív gondolkodó. A Centrál
Grand Café mindenkié: idősé, fiatalé, magyaré, külföldié, dolgozóé vagy baráti éppen baráti
beszélgetésben elmerülőé. A Centrál nagykávéház sosem volt luxus, inkább egy hatalmas
nappaliként, találkozó- és beszélgetőhelyként szerepelt az egyes korok gondolkodóinak
életében, minden társadalmi réteg megtalálta a maga kínálatát és helyét.

Galéria