VII. Indoor Sörfesztivál - Gasztronómiai sörünnep Budapest szívében 100 féle csapolt sör, korlátlan kóstolással Mi köze van egymáshoz egy ötcsillagos dunaparti szállodának és egy sörfesztiválnak? Alapvetően semmi, azonban 2023. február 24-25. között egy

VII:Indoor Sörfesztivál
VII.Indoor Sörfesztivál

VII. Indoor Sörfesztivál - Gasztronómiai sörünnep Budapest szívében 
100 féle csapolt sör, korlátlan kóstolással

Mi köze van egymáshoz egy ötcsillagos dunaparti szállodának és egy sörfesztiválnak? Alapvetően semmi, azonban 2023. február 24-25. között egy igen izgalmas gasztronómiai program, a VII. Indoor Sörfesztivál keretein belül korlátlanul kóstolhatjuk végig a világ minden tájáról származó sörkülönlegességet és a 100 féle csapolt sört, Budapest egyik legszebb kilátással rendelkező szállodájában, a Budapest Hotel Marriottban. 
2023. február 24-25. között immáron hetedik alkalommal rendezi meg a Serfőző csapata Magyarország egyetlen beltéri Sörfesztiválját, amelynek minden évben patinás, dunaparti szállodák adnak otthont. Idén a sörrajongók a Budapest Hotel Marriott gyönyörű panorámával rendelkező konferenciatermeiben kóstolhatják kedvenc aranyló nedűjüket – ráadásul mindezt egyedülálló módon, korlátlanul. 
A sörélményekben és sörörömökben gazdag hétvége során a résztvevők több mint 100 féle csapolt sört, illetve magyar, cseh, német, angol, ír és belga, kis, nagyüzemi, valamint craft sörkülönlegességeket kóstolhatnak. Az esemény egyedisége abban rejlik, hogy a klasszikus sörfesztiválokkal ellentétben - ahol nagy korsókban mérik az italt - itt 1-2 dl-es kóstoló adagokban, korlátlanul ízlelhetik meg azokat és kalandozhatnak el a sörök színes világában. Aki szívesen kísérletezne más területen is, azok számára pálinka, rum, gin kóstolóval, valamint whiskey kóstoló show-val és belga sör mesterkurzussal is készülnek a szervezők. 
Ugyanakkor, a kultúra iránt szomjas látogatók sem maradnak hoppon, hiszen a hagyományok jegyében Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet történésze szolgál kultúrtörténeti érdekességekkel, illetve sörkóstolási tippekkel. 
A gasztronómiai sörünnep 2023. február 24-25-én, mindkét nap 17 óra és éjfél között várja szeretettel a sörrajongókat.

További információk a gasztro-ünnep kapcsán az alábbi linkeken:
www.indoorsorfeszt.hu
https://www.facebook.com/events/65697592911291

100 fajta csapolt sört Te hogyan kóstolnál egy este alatt?
Sördilemma, avagy hogyan kóstoljunk helyesen sört

Két nap, 100 féle csapolt sör, egy ötcsillagos hotel és megannyi sörélmény. Mindezzel hívogat az egyetlen téli és egyben az év első sörös eseménye, a 2023. február 24-25. között, a Mariott Hotelben megrendezett a VII. Indoor Sörfesztivál. A korlátlan sörkóstolással kecsegtető eseményre azonban érdemes felkészülten érkezni, hogy a kóstolás igazi maradandó élménnyé váljon, ezért Katona Csaba sörtörténész, a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársa már előzetesen összegyűjtött nekünk néhány hasznos tanácsot és érdekes információt az aranyló nedű kapcsán. 
Egy város akkor város, ha van levéltára és sörfőzdéje, tartja egy német közmondás. Szerencsére a sörfőzdék miatt nem kell az országhatáron túlra mennünk, hiszen Magyarország már a középkorban bizonyította sörfőző tudását. A sörfogyasztás Buda visszafoglalása után, az első pesti sörfőzde, Jakob Proberger főzdéjének megnyitása után terjedt el igazán hazánkban, míg a sör újabb térhódítása a 19. században kezdődött meg, és népszerűsége azóta töretlen. A kisüzemi sörfőzdék megjelenésével és ezzel párhuzamosan a folyamatosan növekvő minőség eredményeképpen napjainkra a szomjoltó szerep mellett a sörivás ismét polgári szokássá, míg a sörözés trendi társasági programmá vált az igényes és a változatos sörélményre nyitott fogyasztóknál. Ennek megfelelően az érdeklődés aziránt is megnőtt, hogy hogyan, mihez, mikor és mivel érdemes bizonyos sörtípusokat párosítani. Annak érdekében, hogy a VII. Indoor Sörfesztiválon nekünk is rutinosan menjen a sörök kóstolása, fogadjuk meg Katona Csaba tippjeit és szerezzünk életre szóló sörélményt:
-    Ha még csak kísérletezünk, hogy milyen sörök ízlenek igazán nekünk, érdemes minden típusból csak egy keveset kóstolni, összehasonlítani a különböző ízjegyeket, hiszen a sörfesztiválon több mint 100 fajta csapolt sör közül válogathatunk és ízlelhetjük meg őket korlátlanul. 
-    A hőfok tekintetében fontos tudnunk, hogy nem minden sörtípust ajánlott jéghidegen fogyasztani annak érdekében, hogy az aromák kellőképpen kibontakozhassanak. Egy testes, magas alkoholtartalmú barna sör ízjegyei sokkal jobban kijönnek, ha nincs annyira lehűtve, míg egy könnyedebb lager vagy pilsner hidegebben élvezhető.
-    A kóstolási sorrendet tekintve érdemes a következők szerint haladnunk, hogy minél teljesebb képet kapjunk az egyes sörtípusokról. Itt is érvényes az, ami a boroknál is jellemző, hogy a könnyedebb ízek felől haladunk a karakteresebb típusok felé. A citrusos búzasör vagy a klasszikus világos lagerek kesernyés ízvilága remek kezdés, amit a komlósabb pilsner vagy félbarna, avagy vörös sörökkel érdemes folytatni. Ezt követően mozduljunk el a fekete kávés, csokoládés stoutok, porterek felé, a végén pedig az EPA, IPA vagy az APA citrusos, édesebb illatával és a komló keserűbb aromáival zárjuk a sort. Viszont hagyjunk helyet kóstolási táncrendünkben az ízesített variánsoknak is!
-    Mindezek mellett a sör ugyanakkor sör marad, így a szakértő szerint a kóstolását nem kell lépésekre bontani, viszont az első kortyot mindenképpen érdemes a szájban megforgatni! 
„A Sörfesztivál nem csupán arra kínál tökéletes lehetőséget, hogy megtaláljuk kedvenc sörtípusainkat, hanem amennyiben már azzal tisztában vagyunk, érdemes a különböző sörfőzdék ugyanazon fajtáit is végig kóstolni és ezáltal bővíteni ismereteinket.  Bátran kóstoljunk és legyünk kíváncsiak! Figyeljünk oda az adott sör ízjegyeire és kísérletezzünk azzal, hogy érezzük-e már az azok közötti különbséget” – tanácsolja Katona Csaba. 
A korlátlan kóstolási lehetőség által olyan alapismeretek elsajátítása mellett, minthogy a megfelelő pohárból, megfelelő hőmérsékleten fogyasszuk a különböző típusokat, a fesztivál végére jó eséllyel tisztában lehetünk azzal is, hogy milyen ételekkel érdemes a söröket párosítani – hogy például egy kacsa vagy liba mellé érdemesebb egy édesebb vörös sört választunk és a csirkéhez meghagyni a búzasört.
A VII. Indoor Sörfesztivál tökéletes alkalom arra, hogy ismerkedjünk, kóstoljunk, merjünk bátrak és felfedezők lenni, hogy úgy távozzunk az eseményről, mint egy igazi sörsommelier! 

További információk a VII. Indoor Sörfesztivál kapcsán:
www.indoorsorfeszt.hu
https://www.facebook.com/events/656975929112914