Ki kutyája vagyok én?

Ki kutyája vagyok én?
Ki kutyája vagyok én?

FILM INFO
Rendező
Lakatos Róbert
Producer: 
Balogh Rita
Ada Solomon
Alexandru Solomon
Vágó: 
Dunai László
Író: 
Lakatos Róbert
Operatőr: 
Bán Attila
Hang: 
Bohács Tamás
Animation: 
Bogdán Farkas
Oláh Csilla
Festivals and Awards: 
Varsói Nemzetközi Filmfesztivál 2022 Free Spirit jelölés
ASTRA Fesztivál 2022 romániai premier
Tallinn Black Nights Film Festival 2022 DOC@PÖFF szekció
A játékos és parabolikus videóesszé főszereplője Róbert, a rendező. Román állampolgár, magyar ember. Róbert szerint az ember nemzeti identitását tükrözi az, hogy milyen kutyája van, ezért egy ősi magyar fajtát, egy kuvaszt tart, aki a házat is őrzi. A kutya azonban öregszik, és az utódlás nehezebbnek bizonyul a vártnál. Róbert rájon, hogy a magyar fajták veszélyben vannak, ezért igyekszik kivenni a részét a kuvasz renenszánsz megteremtésében, de a magyar állam tenyésztéspolitikája kedvét szegi. Elhatározza, hogy részt vesz az erdélyi-magyar pásztorkutya tenyésztési programjában. A kutyától azt remélik, hogy az erdélyi magyarság státusszimbólumává váljon, egy közösségteremtő állattá, amelyben az erdélyi magyarok magukra ismernek. A törekvés során Róbertnek be kell látnia a vállalkozás sikerének valószínűtlenségét. A Ki kutyája vagyok én? szatirikus allegória, amely megoldatlan politikai és társadalmi kérdéseket igyekszik tematizálni.
VETÍTÉSEK
november 9., szerda 16:00
Toldi - Nagyterem

Ma lesz a Verzión a Ki kutyája vagyok én? című dokumentumfilm vetítése, holnaptól pedig a mozik műsorán is látható
Kedves Barátunk!

Ma 16 órakor lesz a budapesti Verzió Nemzetközi Filmfesztiválon a Ki kutyája vagyok én? vetítése a Toldi moziban. A dokumentumfilmet holnaptól a magyar mozik is vetítik, hamarosan pedig Tallinnban is bemutatkozik.

A Verzió és a november 10-i magyar mozibemutató után az A kategóriás Tallinn Black Nights Filmfesztiválon (PÖFF) is vetítik a magyar–román koprodukcióban készült, Ki kutyája vagyok én? című szatirikus dokumentumfilmet. Lakatos Róbert filmjének magyarországi mozipremierje november 10-én lesz.

„Ezzel a filmmel azt az erőszakos politikai diskurzust akartam elkerülni, amely immár egy jó ideje zajlik Magyarországon. Ebbe a stílusba nem vagyok hajlandó beállni, mert kontraproduktívnak tartom. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy lehet másként is beszélni a közéleti kérdésekről. Ezért nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogadja majd a filmet a magyar közönség” – mondta el a rendező.

A tréfás, ugyanakkor felemelő Ki kutyája vagyok én? a Verzión a magyar filmek versenykategóriájában, Tallinnban pedig a DOC@PÖFF szekcióban versenyez. A film verziós vetítése november 9-én, szerdán 16 órakor lesz a Toldi moziban, Tallinnban pedig november 18-án mutatkozik be. A számos magyar és nemzetközi díjjal kitüntetett kolozsvári magyar rendező társadalmi szatírája a kutyatenyésztéssel kapcsolatos problémák metaforáján keresztül beszél az erdélyi magyar identitásról és más izgalmas társadalmi kérdésekről. 

Galéria