Szabadtéri kiállítás a Várkert Bazárban Szent István tiszteletére

Szabadtéri kiállítás a Várkert Bazárban Szent István tiszteletére
Szabadtéri kiállítás a Várkert Bazárban Szent István tiszteletére

Az államalapító Szent István királyunkról elnevezett terem a Budavári Palota ékszerdoboza, és a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el, kialakításában a kor elsőrangú művészei és iparosai vettek részt.

A csodálatos helyiség a második világháborúban teljesen megsemmisült, most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkotják újra. A terem kialakításában a finom, aprólékos, bensőséges részleteké volt a főszerep. Az ötvös-, fém- és famunkákat művészi gonddal végző iparosok mellett Strobl Alajos szobrász és Zsolnay Vilmos keramikusművész alkotásai, valamint Roskovics Ignác festő pirogránit királyalakjai díszítik a páratlan szépségű belsőt.

Kiállításunkkal az alkotók és az újraalkotók előtt tisztelgünk, középpontba állítva azokat a mesteri részleteket, amelyek sajátosan egyedivé teszik a történelmi belsőt. A Budavári Palota rekonstrukciója során helyreállított déli összekötő szárnyban augusztus 20-ától mindenki eredeti szépségében csodálhatja meg az újjászületett Szent István-termet.

Helyszín: Gloriett, rámpa

Ingyenesen megtekinthető: 2021. július - szeptember, hétfő-vasárnap: 6:00-24:00

Forrás: https://varkertbazar.hu/kiallitasok/mesteri-reszletek?utm_source=hirlev…