Gálakoncerttel ünnepli 10 éves jubíleumát a Filharmónia Magyarország

Gálakoncerttel jubilál a Filharmónia
Gálakoncettel jubilál a Filharmónia

GÁLAKONCERTTEL JUBILÁL A FILHARMÓNIA
Gálakoncerttel ünnepli 10 éves jubileumát a Filharmónia Magyarország. Az ország legnagyobb komolyzenei koncertszervezője egy különleges hangversennyel készül, mely egyaránt tükrözi azt a sokszínűséget és magas minőséget, melyet a zene mindenkori népszerűsítését célul kitűző szervezet képvisel. Ritka egy ilyen jellegű koncerten, hogy több együttes is szerepel, más-más jellegű programmal, de ehhez a különleges alkalomhoz különleges koncert dukál. Színpadra lépnek díjnyertes zeneművészek, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Miklósa Erika de lesz orgonamuzsika és gyerekkórus is. 
A Filharmónia több mint 70 éve meghatározó szereplője Magyarország klasszikus zenei életének, az elmúlt tíz esztendőben pedig ismét országos társasággá alakult. Működését kiváló programok sora fémjelezte, de támogatta a tehetségeket is ösztöndíjakkal és zenei versenyekkel. Koncertjein a legnagyobb világsztárok léptek fel, innovatív, új programokkal pedig minden korosztály számára közel hozta a zenét.
A gálakoncert fellépői között olyan együtteseket és művészeket köszönthetünk, akik a Filharmónia koncertjeinek nélkülözhetetlen és állandó résztvevői: kiemelt stratégiai partnerként közreműködik a Vashegyi György vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, valamint a Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar is. Ezen művészek részvétele is rávilágít arra a széleskörű és eredményes együttműködésre, mely a minőségi zene terén történik előadók és koncertszervező társaság között.
A fellépő művészeken kívül az est programja is számos különlegességet tartogat, melyben ritkán előadott művek is helyet kapnak. A koncerten fény derül arra, hogy ki kapja a Filharmónia Magyarország 2023. év különdíját. 
A jubileumi hangverseny egy kortárs művel nyit: Hidas orgonaversenyéből hangzik el egy részlet, ahol a Magyar Állami Operaház Zenekara (4 trombita, 4 harsona, hegedűk, bőgő) mellett Szabó Balázs orgonaművész, a Zeneakadémia professzora kápráztat majd. Nem is lehetne teljes egy jubileumi koncert orgonamuzsika nélkül, hiszen a Filharmónia nevéhez fűződik két sikeres országos fesztivál is, az OrgonaPont és az Orgonák éjszakája.
A Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar Bartók és Kodály műveit prezentálja Szabó Dénes vezényletével. Erkeltől a Hunyadi László, Áldjon meg Isten (Mária és László kettőse) csendül fel Miklósa Erika és Horváth István előadásában. Poulenc darabját (d-moll versenymű két zongorára és zenekarra) a zenészek kimondottan szeretik játszani. Zongorán egy fiatal tehetség, Balogh Ádám, és egy már befutott művész, Balázs János brillírozik. A műsort méltóképp koronázza meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Joseph Haydn 70. D-dúr szimfóniájával, mely először a fertődi Esterházy-kastély új operaházának alapkőletételekor hangzott el.
A gálakoncert mellett a Filharmónia más meglepetésekkel is készül a jubileum alkalmával. Az elmúlt egy évtizedet rengeteg koncert és zenei élmény tarkította, melyek képi formában is megjelennek most: érkezik a Filharmónia Könyv, amiben az elmúlt 10 év emlékei, művészei, koncertjei láthatók. A sok-sok fotó mellett érdekes történetek és interjúk is segítenek betekintést nyújtani a szervezet munkájába, melyet a színvonalas zene minél szélesebb rétegekhez való eljuttatása érdekében végez. 
Továbbá egy mobil applikációi is elérhetővé válik, amely abban nyújt segítséget a kulturális programokat keresők számára, hogy az ország bármely városában lakva vagy utazva megmutatja, hogy a közelben mikor és hol tud részt venni klasszikus zenei hangversenyeiken.
Ritka az ilyen sokrétű, ennyi művészt felvonultató komolyzenei koncert és különlegességek, de ritka az ilyen jubileumi alkalom is. Kihagyhatatlan élménynek ígérkezik a november 17-i koncert a Zeneakadémia Nagytermében.
www.filharmonia.hu

Galéria