World Sleep Day

World Sleep Day 2023. március 17.
World Sleep Day 2023. március 17.

World Sleep Day/Alvás Világnapja 2023 Hungary
A magyarországi alváshelyzet, az emberek alvásának a minősége a Covid-járványt követően jelentős mértékben romlott, amelyet a Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató közösen végzett legújabb tudományos követéses alvásminőség-vizsgálata megerősítenek. Az orvosi-gyógyítói tevékenységek és a terapikus eljárások mellett szükség van olyan standard és minőségi, az egészséges életmódot erősítő, alvást javító információkra, módszerekre és termékekre, amelyek könnyen hozzáférhetőek és egészségügyi kontroll alatt tarthatóak. Ezért az idei alvás világnapja - és az alvás hónapja - egyik kiemelt témája lesz ez a terület.
A 2023. évi World Sleep Day  nemzetközi programjaihoz idén 73 ország kapcsolódik. A magas színvonalú konferencián nemzetközi életmód és alvás előadások hangzanak el a legújabb, egészséggel kapcsolatos témákról, jelentős sajtóérdeklődés mellett. Kiemelt figyelmet szánunk az alvási gondok kezelésének, a megfelelő, alvást segítő minőségi lehetőségek fontosságának. Közzétesszük a  2023. évi hivatalos magyarországi alvás éves jelentést, bemutatjuk a Sleepfriendly Program díjazottjait; bejelentjük, hogy  elindítjuk a Health System Hungary programot, amelynek része a foglalkozás-egészségügyi alvásminőség-mérés/szűrés/kezelés is, valamint meghirdetjük a március hónapot az Alvás Hónapjának, amelyhez számos aktivitást tervezünk.  
Időpont: 2023. március 17. 10 -14 óráig

Helyszíne: Magyar Tudományos Akadémia

Célja: magas szakmai színvonalú esemény, a tudományos ismeretterjesztő rendezvényen a szakterület kiválóságai vesznek részt.

A Magyar Alvás Szövetség a magyarországi egészségügyi kultúra, az alvással kapcsolatos gyógyítás, tudományos ismeretterjesztés, az oktatás és a képzés területén tevékenységet folytató intézmények és szakemberek munkáját összefogó szakmai szervezet. Kezdeményezésükre és szervezésükkel tíz éve indult el - Közép-Kelet-Európában elsőként – az egészséges életmódhoz és az alváshoz kapcsolódó egészségügyi ismeretterjesztés új formája. Nemzetközi egészségügyi szervezetek, mint a World Association of Sleep Medicine és a World Sleep Society partnereként meghonosították és minden esztendőben magas színvonalú eseménnyé tették a World Sleep Day rendezvényeket. Európai standardok alapján kidolgozták az alvásminőség-mérés új módszereit, nemzeti alvásminőségi felméréseket végeznek, és új szempontú foglalkozás-egészségügyi, munka-egészségügyi módszereket hoztak létre. Tevékenységüket a nemzetközi alvás szervezet kiemelkedőnek tartja, elsőként kapták meg Közép-Kelet-Európában a Distinguished Activity Award elismerést. Megbízásukra a nemzetközi szervezet regionális térségi koordinációs központja. Tevékenységük széles körű társadalmi nyitottságra épül, mindazoknak az összefogására, akik szeretnének és tudnak tenni az alváskultúra erősítésért. A Magyar Alvás Szövetség komplex orvosi háttérrel működik, orvosai a szakterületek specialistái: neurologusok, szomnológusok, kardiológusok, tüdőgyógyászok, pszichológusok, pszichiáterek, ortopédusok és egészségügyi terapeuták. A budapesti klinikai negyedben található orvosi központjukban több mint harminc szakorvos dolgozik.

 

Az alvás világnapja 2023 , Magyarország

Magyar Alvás Szövetség

A World Sleep Society partnere

G. Németh György

elnök