Transparency-Soma díj átadás

Transparency-Soma Díj átadás
Transparency-Soma Díj átadás

A Direkt36 újságírói nyerték a 2023. évi Transparency-Soma Díjat
Budapest, 2024. január 11. Wirth Zsuzsanna és Marton Kamilla, a Direkt36 munkatársai nyerték el az idei Transparency-Soma Díjat. Az egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett díjátadó eseményen adták át csütörtökön este Budapesten.
A zsűri idén a beérkezett 31 pályamunka közül a Direkt36 oknyomozó portál munkatársai által nevezett pályaművet díjazta. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség.
Wirth Zsuzsanna és Marton Kamilla egy, a hazai közvéleményt évek óta foglalkoztató témát, a kórházi fertőzések kérdését dolgozták fel rendkívül alapos cikksorozatukban. Mint ismert, az azóta jobblétre szenderült Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) azért titkolta a vonatkozó adatok közreadását, mivel azok „nyilvánosságra kerülése nem releváns, helytelen, megtévesztő, félrevezető és pánikkeltő lenne.” A vonatkozó adatokat azonban a magyar államnak egy jogerősen elvesztett közérdekűadat-per nyomán közre kellett adnia, a Direkt36 munkatársai pedig hosszú és kimerítő munkával feldolgozzák azokat.
Hozzávetőlegesen annyian halnak meg hazánkban évente kórházi fertőzésben, mint közúti autóbalesetben. A tényfeltáró portál nem csupán feltárta a visszásságokat, hanem reakciót is kiváltott a kormányzatból és az állami szervekből. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egy olyan dokumentumot állított össze, amely helyzetjelentést tartalmaz és szerepelnek benne intézkedési javaslatok is. A dokumentumot augusztus 28-án aláírta a területet felügyelő Pintér Sándor belügyminiszer is.
A Direkt36 munkatársai tényfeltáró cikksorozatuk mellett egy több, mint egyórás dokumentumfilmet is forgattak, melyben szakértők mellett a kórházi fertőzések kárvallottjai is megszólalnak. A zsűri úgy vélte: alapos és a társadalom széles rétegeit érintő tényfeltáró munkájukkal Wirth Zsuzsannát és Marton Kamillát illeti a 2023. évi Transparency-Soma Díj.
A zsűri szintén méltatta azokat a pályázatokat, amelyek kiemelkedtek a mezőnyből. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Direkt36 egy másik írása is. Panyi Szabolcs, Pethő András, és Szabó András mélyreható tényfeltáró cikkükben a NER egyik kiemelt vállalatának, a 4iG-nek az elmúlt évekbeli felemelkedését mutatták be. Az informatikai és távközlési szektorban egyre inkább taroló cég óriásméretűvé hízott az elmúlt években. A Jászai Gellért vezette 4iG-nek az eddigi legnagyobb dobása a Vodafone magyarországi leányának a felvásárlása volt, melyhez nem csupán állami segítséget kapott, hanem – amint azt a Direkt36 feltárta – az ügylet nyélbe ütéséhez személyesen Orbán Viktor is hozzájárult, amikor is a miniszterelnök a nyilvánosság számára korábban nem ismert találkozókon járt közben az üzlet kivitelezése érdekében.
Szintén elismerésben részesült Jandó Zoltán, a G7.hu újságírója, aki a NER-es cégeken belüli pénzmozgások útját és módszertanát leplezte le. A cikksorozat a magát sokáig a NER-től függetlenként beállítani igyekvő Jellinek Dániel és a kormányfői vő, Tiborcz István, valamint az építőipari mágnás, Szíjj László és a szintén a szektorban mozgó Rencsár Kálmán közötti pénzmozgásokra derített fényt. Miként a gazdasági portál munkatársa feltárta: a NER-es kegyeltek pénzügyi manőverrel, az osztalékelsőbbségi részvények bevetésével téríthetik el egyes cégek hatalmas, akár több tíz milliárdos profitját, méghozzá oly módon, hogy az ügyletre még az adóhatóságnak sincs teljes rálátása.
A zsűri szintén kiemelte Sarkadi Zsolt a Telex.hu újságírójának a cikkét, amely a NER egykori, azóta kegyvesztetté vált oligarchájával, Spéder Zoltánnal kapcsolatos sztorit dolgozott fel. A Telex.hu újságírója a korábbi munkahelyével, a 444.hu-val közérdekűadat-pert indított a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel (MNV) szemben egy dokumentum kiadásáért, mely iratnak fontos szerepe volt az egykori üzletember bizniszeinek feltárásában. Sarkadi Zsolt 8 évet várt arra, hogy megismerhesse a sokat rejtegetett irat tartalmát, amelyet egy tanulságos cikkben foglalt össze.
Rövidlistára került mindezek mellett Magyari Péternek a Válasz Online hasábjain megjelent háromrészes cikksorozata is. Az újságíró annak járt utána, miképpen érkeznek a Távol-Keletről, azon belül elsősorban Indonéziából és a Fülöp-szigetekről vendégmunkások Magyarországra. A cikk nyomon követte annak a közel két tucat indonéznek a sorsát is, akik sanyarú sorsukat látva úgy döntöttek, inkább elmenekülnek Magyarországról, és máshol próbálnak szerencsét.
A zsűri szintén kiemelésre érdemesnek találta az Átlátszó.hu munkatársainak a cikkét is, amely egy konkrét eseten keresztül mutatta be, miképpen nyúlja le a NER az Európai Unióból érkező forrásokat. A Nyírmártonfalván történtek hetekig beszédtémát adtak, a tarra vágott erdő sok olvasó retinájába égett bele, a lombkoronasétány kifejezés pedig egyenértékű lett az adófizetői pénzek szemtelen lenyúlásával.
*
A Transparency-Soma Díjról
Immár 22. alkalommal ítélték oda Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díjat, amely ma már a Transparency-Soma nevet viseli, 2016-tól a Transparency International Magyarország adja át. A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai: Bogár Zsolt, a Deutsche Welle magyarországi vezető szerkesztője; Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Mérték Médiaelemző Műhely igazgatója.

Galéria