Top30 Legbefolyásosabb Szereplő a Magánegészségügyben

A válság közepette hogyan tudja megtartani klienseit a magánegészségügy? - TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben
 
Kiadvány bemutató: 2022. november 11. péntek, 9 óra
Magyar Tudományos Akadémia, Nagy Magánpraxisnap
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.
 
 
Novemberben először jelenik meg a TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben c. kiadvány, benne a hazai magánegészségügy legbefolyásosabb szereplőit bemutató TOP30-as listával. A TOP30 kiadvány célja a szektor élén álló karizmatikus személyek listáján túl, hogy átfogó képet adjon a magyar magánegészségügyről, megismertesse az átalakulások okait, motivációit, valamint az aktuális trendeket, célokat. A TOP30 kiadvány bemutatója november 11-én lesz a Nagy Magánpraxisnapon, a Magyar Tudományos Akadémián.
 
 
Az utóbbi években a magánegészségügyet robbanásszerű növekedés, piaci koncentráció és konszolidáció jellemezte. 2021-ben a szektor TOP30 legnagyobb szereplője 40%-ot meghaladó árbevétel-növekedést ért el, összesített árbevételük közel 120 milliárd forint volt. A szolgáltatók 2021-es pénzügyi évét még befolyásolta a pandémia, de nagyobb hatással volt rá a hálapénz kivezetése, az orvosok új jogállása. Hogyan tudja a szektor megtartani vagy javítani a pozícióit most, amikor a gazdasági nehézségek miatt sokan, akik eddig ki tudták gazdálkodni a magánrendelés díját, akár megélhetési kihívásokkal néznek szembe?
A pénzügyi kockázatokat csökkentendő, a zsebből fizetett ellátások helyett kézenfekvő megoldás az egészségbiztosítás vagy egészségpénztár. Bár mindkét területen folyamatos növekedés látható, de ezek a finanszírozási eszközök még mindig kevésbé elterjedtek. Még akkor is így van, ha tudjuk, az egészségbiztosítási piac 5 év alatt közel megháromszorozódott: 2016-ról 2021-re 8,7-ről 25,3 milliárdra duzzadtak az egészség-betegségbiztosítási szerződések. Ezzel párhuzamosan az egészségpénztári befizetések is arról árulkodnak, hogy nőtt a lakosság egészséggel kapcsolatos pénzügyi tudatossága, és egyre többen tettek félre egészségügyi kiadásaik fedezetére. Az egészségpénztárak - mind taglétszámban, mind befizetésekben - öt év alatt 60%-kal növekedtek. Azonban ezek a megoldások döntően vállalati befizetésekből, cafeteria juttatásból származnak, az egyéni szerződők aránya alacsony, a biztosítások esetében 10-15% körüli.