NOBU
high-end japán életérzés
Nobu Matsuhisa séf egy olyan high-end sushi-birodalmat épített ki az elmúlt 30 évben, amely páratlannak számít a világon. A NOBU mára globális lánccá nőtte ki magát Malibutól Maniláig, Pekingtől Budapestig. A Nobu Matsuhisa, Robert De Niro és Meir Teper által alapított ikonikus japán vendéglátóbirodalom mára világszerte 56 étteremből, valamint közel 20 hotelből álló lenyűgöző kollekcióval rendelkezik, ami idén 60-ra bővül. A tavaly 30 éves márka világszerte lenyűgözi rajongóit.
Az alapítás története
Nobuyuki Matsuhisa igen korán kezdte a szakmát, a japán hagyományokhoz híven végig kellett járnia a ranglétrát ahhoz, hogy húsz éves korára sushiszakács lehessen. A mosogatással és kisegítő feladatokkal tarkított út során nem csupán a hagyományos japán kulináriával, hanem az európai konyhákkal is megismerkedett. A francia „nouvelle cuisine” mellett a Peruban eltöltött évek is hozzájárultak ahhoz, hogy a világ egyik legjobb japán alapokon nyugvó, ugyanakkor mégis fúziós konyháját alakítsa ki.
Nobu Matsuhisa Peruban kezdte éttermesként a karrierjét, itt alapozta meg azt a japán fúziós konyhát, amelyről aztán világszerte ismert lett. 1987-ben Los Angelesbe költözött, és megnyitotta Matsuhisa nevű éttermét, amely hamar a hírességek egyik legfelkapottabb helyévé vált, de a celebek mellett a szakma is elismerte, a New York Times például beválasztotta a világ tíz legjobb étterme közé. Robert De Niro színész 1988-ban látogatta meg először az éttermet, és ezt követően rendszeres vendég lett. 1989-ben De Niro javasolta Matsuhisának, hogy nyisson egy éttermet a New York-i Tribecában. Bár Matsuhisa vonzónak találta De Niro ajánlatát, elutasította, mivel úgy érezte, hogy először a Los Angeles-i étterme szilárd alapjainak megteremtésére kell összpontosítania. De Niro 1994-ig várt, mielőtt újra felvetette az ötletet Matsuhisának, és ezúttal Matsuhisa beleegyezett. Így Matsuhisa, De Niro, Drew Nieporent éttermes és Meir Teper befektető közös vállalkozásaként 1994. szeptember 17-én megnyílt az első NOBU.
A „NOBU-style”
Nobu tradicionális japán ételeit Tokióban szerzett tapasztalataira alapozta, de csak azt követően vált népszerűvé a japán ételekhez való hozzáállása, hogy azokat perui hatásokkal fuzionálta, mégpedig olyan ételek technikáival, mint a ceviche és a tiradito (amely maga is a japán bevándorlók hatását tükrözi a perui konyhára: egy nyers halétel sashimi formájúra vágva).
A Nobu koncepciójának korai szakaszában a séf felismerte, hogy az étel olyan kulturális erő lehet, mint a divat és a művészet. Stratégikusan „Nobu-style”-nak nevezte el konyháját, hogy mentesítse magát a hagyományos japán konyha szigorától, és ezzel később más vállalkozó szellemű séfeket is inspirált.
Nobu számos ikonikus fogása az alkalmazkodás és a szélesebb körű vonzerő jegyében született. Matsuhisa soha nem erőltette, hogy a vendégei mindenképpen azt egyék meg, amit ő elkészített; ehelyett inkább úgy változtatta az ételeket vagy a recepteket, hogy azok is beleszeressenek, akik egyébként idegenkednek például a nyers haltól. Matsuhisa különösen büszke volt arra, hogy a válogatós vendégeket, vagy azokat, akik kevésbé ismerték a japán konyhát, rá tudta venni arra, hogy olyan ételeket is kipróbáljanak, amiket korábban még soha.
Nobu Budapesten
A japán gasztronómia rajongói Közép-Európában elsőként Budapesten kóstolhatták meg a Nobu világhírű specialitásait, amikor 2010-ben megnyitotta kapuit az étteremlánc hely egysége.
Schreiner Gábor executive séf 6 éves korában határozta el, hogy séf lesz. A kilencvenes évek elején két évig Németországban dolgozott, így elég fiatalon megtapasztalta azt a minőségi munkát, amit itthon még nem nagyon ismertek. Miután hazajött, 7 évig a Vadrózsa étteremben dolgozott, ami akkor a legjobb magyar éttermek közé tartozott. Ezt követően került a Fuji étterembe, ahol megismerte és megszerette a japán konyhát. A NOBU étteremben a kezdetektől ott van. Az ő feladata ötvözni a hagyományos japán konyhát Dél-Amerika fűszeres, tüzes ízvilágával.
Hervé Courtot corporate séf
A gyönyörű Franche Comté régióból származó Hervé Courtot corporate séf szerteágazó és dinamikus kulináris pályafutást tudhat maga mögött világszerte, többek között a Nobu Dubai megnyitásával, amelyet a csoport a híres dubaji Atlantis The Palm resortban nyitott meg. Hervé séf a világ minden táján dolgozott már, és méltán elismert arról, hogy élvonalbeli japán stílusát különböző hatásokkal ötvözi, hogy különleges éttermi élményt teremtsen. Franciaországban klasszikus képzésben részesült, és olyan világklasszis séfek mellett dolgozott különleges eseményeken, mint Pierre Gagnaire és Alain Ducasse. Hervé több mint 20 évvel ezelőtt találkozott először Nobu Matsuhisa séffel, amikor Katarból Londonba repült, hogy egy állásinterjún vegyen részt a Nobu Paris megnyitása alkalmából Mark Edwards séffel, ami felkészítette őt a későbbi karrierútjára.
Hervé a Nobu Hospitality corporate séfje, aki többek között a Nobu Barcelona, San Sebastian, Marbella, Ibiza, Varsó és London, Monte Carlo, Milánó, Budapest, Isztambul, Fokváros, Doha, Dubai és Kuala Lumpur, Szingapúr, Hong Kong, Thaiföld, Sydney, Melbourne, Perth és Marokkó hotelek és éttermek konyhai tevékenységét felügyeli.
Arra a kérdésre, hogy mit keres egy jelöltben, a következőt válaszolta: „Csak alázatosság, szenvedély és kemény munka szükséges. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy szakácsainkat a vállalaton belül fejlesztjük. Bár jó szakácsnak kell lenni, és mindig az első osztályra kell törekedni, a legfontosabb, hogy jó vezető legyen, és szenvedélyes hozzáállással képezze és fejlessze a tehetségeket a saját csapatán belül.”