A magyar természetfotó nagydíja – Díjátadó és kiállításmegnyitó

A magyar természetfotó nagydíja – Díjátadó és kiállításmegnyitó
A magyar természetfotó nagydíja – Díjátadó és kiállításmegnyitó

A Varázslatos Magyarország átadja 2022-es természetfotó pályázatának nagydíját a Magyar Nemzeti Múzeumban

Nívós helyszínen kerül átadásra a Varázslatos Magyarország által és az Agrárminisztérium ajánlásával megalapított díj: A magyar természetfotó nagydíját április 4-én adják át a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Múzeum dísztermében megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadó egyben kiállításmegnyitó is lesz, a Múzeumban elsőként mutatják be idén a VM 2022-es pályázati évadának legszebb képeiből összeállított tárlatot. 

A Varázslatos Magyarország a 14. életévébe lépett, az első meghirdetetett pályázat óta több ezer természetfotós több mint 40 ezer fotóval mérettette meg magát az eltelt évek alatt. Az ország egyik legizgalmasabb és legrangosabb fotópályázata a VM, ahol a fotósok kilenc hónapon át versenyeznek egymással, az év minden szakában kint vannak és fotóznak a természetben, majd munkáik legjavát mutatják be a szakmai zsűrinek, hogy ők kerülhessenek a fotós ranglista élére. A szakmai zsűrit a 2022-es pályázati évadban az alábbi elismert szakemberek alkotják: Keleti Éva fotóművész, Máté Bence, Potyó Imre és Suhadya László természetfotósok, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője, Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, valamint Tóth Zsolt Marcell természetfilmes.

A Varázslatos Magyarország küldetése, hogy a természetfotók által ablakot nyisson az ország nemzeti parkjainak természeti kincseire, s ezáltal felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára.
A nemzetipark-igazgatóságok szakmai felügyeletét ellátó Agrárminisztérium ajánlásával a VM 2021-ben megalapította A magyar természetfotó nagydíját, melyet első ízben 2022-ben adtak át. A díj annak elismerése, hogy az alkotó egyévnyi kemény munkával és tehetsége folytonos bizonyításával kiérdemelte a pályázat legjobbjának járó helyet. Minden évad legszebb képeiből egy gyönyörű fotóalbum és egy nagy volumenű kiállítás készül, melyet a nagyközönség az ország rangos kiállítóhelyein csodálhat meg.

A 2022-es pályázati évad képeiből készült kiállítás 70 alkotó 209 képét mutatja be. A tárlaton kiemelt helyet kap A magyar természetfotó nagydíja első három helyezettjének portfóliója, de a különböző pályázati kategóriák győzteseinek képeivel is találkozhat a látogató. A kiállításon továbbá egy reprezentatív válogatás mutatja be országunk tíz nemzeti parkjának varázslatos természeti világát: gyönyörű tájképeket, az állatok mindennapi életének békés és feszültségtől izzó pillanatait, valamint művészi ábrázolásokat egy szabad szemmel láthatatlan világról.

Díjátadó és kiállításmegnyitó

2023. április 4. 18:00 óra, Magyar Nemzeti Múzeum, díszterem 

Az est házigazdája: 
Gundel Takács Gábor műsorvezető
Megnyitja:
L. Simon László főigazgató, Magyar Nemzeti Múzeum
Köszöntőt mond:
Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium
Gaál Péter alapító, Varázslatos Magyarország

A részvétel regisztrációhoz kötött: https://bit.ly/3J0gpBp
A helyek korlátozottak, így időrendi sorrendben történő regisztrációval tudunk helyet biztosítani! 

Kiállítóhelyek 2023-ban: 

Magyar Nemzeti Múzeum
2023. április 4. – május 4.

Gödöllői Királyi Kastély – IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál
2023. május 5 – 22.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum 
2023. május 22. – július 9. – Múzeumok Éjszakája: június 24. 

Magyar Természettudományi Múzeum
2023. július 10. – augusztus 18.

Kölcsey Központ, Debrecen – Virágkarnevál – Botanica Fesztivál  
2023. augusztus 18. – szeptember 16.

K16 Kortárs Galéria, Vác
2023. szeptember 17. – október 17.

Flesch Központ – a Szigetköz Agórája, Mosonmagyaróvár 
2023. október 18. – november 15. 

evosoft Hugary Kft., Infopark
2023. november 17. – 2024. február 28. 

Galéria