Brigádnapló című film bemutajó

BRIGÁDNAPLÓ - HÁTTÉRANYAG
A rendező:
Szőke András Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr és színész. 1962. október 11.-én született Szentesen. A Horváth Mihály Gimnázium diákszínpadán kezdte meg színészi munkáját, ahol több amatőr színházi csoportban játszott és a filmkészítést is itt kezdte el. 1981-ben Budapestre költözött. A nyolcvanas évek két legfontosabb független filmes műhelyében is dolgozott, a Szomjas György vezette Kőbányai Filmstúdióban 1981–1987 között, majd 1990-től a Közgáz Vizuális Brigádban, a csoport tagjaként a Tilos Rádió munkatársa is volt.
Rendezőként legismertebb filmjei az 1990-es Vattatyúk, az 1992-es Európa Kemping, 1994-es Kiss Vakond, a 2006-os Hasutasok. Forgatókönyvíróként, színészként, a Roncsfilm. Színészként: Indián tél, 1993-ban készült a Nyugattól keletre, avagy a média diszkrét bája című road movie és a Jó éjt, királyfi.
1997-ben szerepelt a Gengszterfilmben, 2005-ben a Csudafilmben. De hasonlóan emlékezetes játékot nyújtott a Hasutasok, a Papírkutyák és az Interkozmosz c. filmekben. Szinkronszínész volt: A ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, a Blöff című filmekben.
2021-ben rendezte A delelő obsitos és a fekete bárány című filmet.
Az 1990-es évek második felében az akkori Színház- és Filmművészeti Főiskola tanársegédje volt.
Munkásságát 1993-ban Balázs Béla-díjjal emelték ki, 2002-ben a Párhuzamos Kultúráért díj kitüntetettje lett. 2016-ban Karinthy-gyűrűs humorista, 2019-től a Magyar Művészeti Akadémia Köztestületi tagja, majd 2023-ban A Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetettje lett.
Jelenleg Taliándörögdön él, ahol a helyi közösségi élet szervezésével, helytörténeti múzeum kialakításával, gyógynövényekkel foglalkozik művészi pályája mellett.
 
Az alkotók:
Rendező: Szőke András
Producer: Mészáros Zoltán
Forgatókönyv: Nemes Orsolya, Szőke András
Vágó: Bán-Horváth Attila
Gyártó: Palio Sztár Kft.
Fényképezte: Bán-Horváth Attila

A történet:
A szentesi Hotel Petőfi Komplexum brigádnaplóját egykori dolgozója őrizte meg, majd adta át a városnak további megőrzésre, mint helytörténeti kincs. Maga a napló precízen vezetett kézzel készített rajzokkal és fotókkal illusztrált leírás a komplexum különböző egységeinek tevékenységeiről. Az 1970–1972 között íródott napló szolgált alapul a forgatókönyvhöz. A film brigádnaplója az 1970-1989 közötti időszakot dolgozza fel, ennek az időszaknak az eseményei elevenednek meg, a narrátor (Mészáros Zoltán) segítségével, betekintés nyújtva a vágyakozás, a megfelelés, a teljesítés, a közösséghez tartozás, az öröm és félelem, az álmodozás, a büszkeség és a hit kérdésköreibe. A „Brigádnapló” azért egy fontos üzenet, mert bárhol az országban, akkoriban hasonló kérdések vetődtek fel.
Játékidő: 107 perc
Korhatár: nem korhatáros

A szereplők
BEDE RÓBERT- Konyak – konyhafőnök
A konyha dolgozóinak irányítója, szakmai sarokpontja.
SZARVAS JÓZSEF - Bundás - hentes 
Olyan, mint egy házőrző.
GYÖRGYI ANNA - Édes - cukrász
 Hisz a család, a közösség értékeiben. Ragyogásával élteti a csapatot. 
GÁSPÁR TIBOR - Deci - pék
Bölcs, de folyamatos játékosságával oldja a közösség problémáit. Ő a csapat egyik nagy bohóca.
ZELEI GÁBOR - Cérna – pincér
Valójában egy trubadúr. Ő a másik nagy bohóc. 
MÉSZÁROS ZOLTÁN - Barkasz - kirendeltségvezető
Az ezer színű osztályfőnök típusa. A „fenti” és a „lenti” világ összekötő kapocsa. 
REVICZKY GÁBOR - Kóbi – járási párttitkár
Karaktere olyan, mint egy színházi súgó. 
MÉSZÁROS ZOLTÁN - Kis Skoda – mesélő, Barkasz fia
A mesélők „ritmuskirálya”. Neveli, vezeti, húzza Verát. Ő olyan, mintha Barkasz másik arca lenne. Amit Barkasz nem tehetett meg, ő mondja ki. 
BÁN-HORVÁTH VERONIKA - Vera - fellépő
Ő a gyermeki ragyogás, a kíváncsiság. 
CAN TOGAY - Tokaji – recepciós
Chopin és egy falusi tanító keveréke. Ő egy szellemi mindenes. Recepciós, de titkon költőnek vallja magát.
FÁBRY SÁNDOR - Pipi – túravezető
Ő az „IBUSZ toposz”. Képes egy percben informatív, lexikális és mélyen szatirikus lenni. Ha megszólal, sebesség spirállá válik. Képes egy pillanat alatt öt évet összefoglalni.
RÁKÁSZ BÉLA – Béla - A lemezlovas
BADÁR SÁNDOR - Dzsinn - vasutas
A mindent megoldó varázsló.
VIDA PÉTER - Elvisz – pincér
Ha nem Elvisznek hívnák, ő lenne a keringő királya, a Strauss. 
SZŐKE ANDRÁS - Blöff - takarító
 

Galéria