Az első világháború legjelentősebb ütközetéről volt megemlékezés november 10.-én

Dr Doór Zoltán
Dr Doór Zoltán

Az első világháború legjelentősebb
tengeri ütközetéről volt megemlékezés

 Sajtóközlemény – Budapest, 2022. november 10. – MLE x KRPR.hu
 2022. november 9-én a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) az adriai kereskedelmitengerészet és az otrantói ütközet című rendezvényén, az első világháború legjelentősebbtengeri ütközetéről emlékezett meg. A Falk1 Rendezvényközpontban tartott esemény főelőadói között megtalálható volt Dr. Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese, valamint Hovanec Zoltán, az Adriai Tenger Egyesület elnökhelyettese is. A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) rendezvénye céljául tűzte ki, hogy az első világháború legjelentősebb győztes tengeri ütközetéről méltó módon megemlékezzen, annak érdekében, hogy az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezet ébrentartásával hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló európai és nemzeti identitás erősítéséhez.
A rendezvény keretein belül lehetőség nyílt az Otrantó 100 című kiállítás megtekintésére A Honvédelmi Sportszövetség támogatásával megrendezett eseményen, az előadások előtt és
után lehetőség nyílt az Otrantó 100 című kiállítás ingyenes megtekintésére is. Az első világháború legjelentősebb tengeri ütközetére 1917. május 15-én került sor az Otrantói- szorosnál, az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottája, a Császári és Királyi Haditengerészet és az antant hadiflottája között. „A csata a Földközi-tenger legnagyobb tengeri ütközete volt. Ráadásul egyben a Császári és Királyi Haditengerészet talán legkiemelkedőbb sikere az első világháború során, melyben a kiváló magyar tengerészek kulcsfontosságú szerepet játszottak” – mondta Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.
A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története 1868-1921 Ezzel a címmel jelent meg Pelles Mártonnak és Zsigmond Gábornak, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettesének közös, magyar-angol nyelven íródott nagy sikerű könyve 2018-ban. A mű elismerését mi sem bizonyítja jobban, hogy a megjelenését követően rekordgyorsasággal elfogytak annak példányai. A nagyfokú érdeklődésre való tekintettel viszont 2021 év végén egy megújult, bővített magyar nyelvű változat került bemutatásra belőle” – emelte ki a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.
Az illusztrációkban gazdag kiadvány elsősorban azokat az olvasókat kívánja megszóltatni, akiket a ma Horvátországhoz tartozó Fiume (Rijeka) magyar múltja és a történelmi Magyarország tengeri kikötőjének története, továbbá az egykor jelentős magyar kereskedelmi tengeri hajóflotta működése érdekel. A könyv alapján az egyik szerző egy előadással készült az eseményre.

2
„Már több mint egy évtizede kutatja a szerzőpáros a fiumei magyar kereskedelmi tengerészet múltját hazai és nemzetközi szinten egyaránt, melynek eredményeként számos hiánypótló tanulmány került publikálásra. A könyv témája kapcsán Zsigmond Gábor most egy közel kétórás előadással készült az eseményre” – tette hozzá Dr. Doór Zoltán.
Az otrantói ütközet üzenete a mai kor számára A 2016-ban alakult Adriai Tenger Egyesület fontosnak tartja a tengeri hajózással és a
tengerkutatással összefüggő problémák feltárását, valamint az Adria magyar vonatkozású történelmi kérdéseinek tanulmányozását és népszerűsítését. Éppen ezért a szervezet egyik fő feladatának tekinti, hogy a tengert szeretők és tisztelők egyre népesebb táborával is megismertesse mindezeket. A rendezvény témájához kapcsolódva Hovanec Zoltán, az Adriai
Tenger Egyesület elnökhelyettese is előadást tartott, az otrantói ütközet üzenete a mai kor
számára címmel.
A Magyar Logisztikai Egyesületről:
A Magyar Logisztikai Egyesület, az MLE volt az első szakmai társadalmi szervezet Magyarországon, amelyet magánszemélyek alapítottak 1990-ben. Elnöke Dr. Doór Zoltán. A szervezet célja a logisztika társadalmasítása, a logisztikai tudásmegosztás, melynek két fő elemét az egyesület által szervezett oktatások, valamint a több évtizede, évente megjelenő Logisztikai Évkönyvek jelentik. A Magyar Logisztikai Egyesület edukációjának gerincét a Felsőfokú Logisztikai Menedzser képzések adják, amely mellet megtalálható tanulmánygyűjtemény, melynek szerzői évről évre a logisztika világának legkiemelkedőbb szakembereiből tevődnek össze. (www.mle.hu)
További információ és interjúszervezés:
Károly Róbert 
PR szakértő | Marketing tanácsadó 
Károly Róbert PR & Marketing | KRPR.hu
info@krpr.hu | +36 70 453 7950
 

Galéria