A Heti Betevő Egyesület nyerte el az idei Év Fővárosi Civil Szervezete címet

Heti Betevő civil egyesület nyerte az idei díjat
Heti Betevő civil egyesület nyerte az idei díjat

A Heti Betevő Egyesület nyerte el az idei Év Fővárosi Civil Szervezete címet
 
A 2023. december 1. és 2024 január 15. között lebonyolított lakossági szavazáson a Heti Betevő Egyesület kapta a legtöbb voksot. Karácsony Gergely főpolgármester 2024. január 26-án döntött arról, hogy 2024. február 1-je és 2025. február 1-je között a Heti Betevő Egyesület viselheti Az Év Fővárosi Civil Szervezete címet. A február 1-jei ünnepélyes díjátadón a Heti Betevő Egyesület a Városháza kulcsát, vagyis a vándordíjat a 2023-as Év Fővárosi Civil Szervezetétől, az Utcajogász Egyesülettől vehette át.
 
A Heti Betevő 2013-ban a VII. kerület egyik szórakozóhelyén, barátok informális kezdeményezéseként alakult. Csapatukat az a felismerés és lelkesedés vezette, hogy egy ital árából akár egy komplett meleg ebédet is lehet adni az arra rászorulóknak. 2013 óta minden vasárnap éttermi minőségű, tartalmas ételeket, és lehetőségeikhez mérten ruhaneműt, tisztálkodási eszközöket, egyéb adományokat osztanak a VII. kerületi Klauzál téren, valamint további sejtjeik alakultak Makón, Pécsen, Székesfehérváron és Budapest más kerületeiben is.
 
A Fővárosi Önkormányzat 2022-ben alapította “Az Év Fővárosi Civil Szervezete” díjat. Minden évben a budapestiek szavazhatják meg, hogy az adott évben pályázók közül melyik civil szervezet járult leginkább hozzá tevékenységével Budapest fejlődéséhez, élhetőségéhez, és az itt élők jólétéhez. A díjátadón Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért felelős főpolgármester-helyettes köszönetét fejezte ki a részt vevő civil szervezeteknek és a fővárosiaknak is, akik a szavazáson részt vettek . A díjjal a győztes civil szervezet tevékenységének elismeréseként 1 millió forint pénzjutalom és a Városháza szimbolikus kulcsa jár, a nyertes egy éven keresztül használhatja saját kommunikációs anyagaiban, valamint sajtó- és médiamegjelenéseiben a címet.
 
A díjra pályázati úton jelentkezhet bármely, legalább egy éve működő budapesti civil szervezet. A beérkezett pályázatokat a Budapesti Civil Adatbázisban regisztrált, és az adott évben nem pályázó szervezetek rangsorolhatták, majd az ő véleményüket figyelembe véve bocsátja a főpolgármester legalább harminc napra online szavazásra a legjobb 10-et.  A szavazáson minden 14 évesnél idősebb Budapesten élő, tanuló vagy dolgozó személy adhat le 1 db szavazatot az általa választott civil szervezetre. A legtöbb voksot kapott szervezet nyeri el “Az Év Fővárosi Civil Szervezete” díjat.
 
 

Galéria