Bécs Október,November, Decemberi Kultúrális Programjairól
adunk ízelítőt- múzeumok, színházak, operaszínházak,magyar étterem, látnivalók - tükrében.
Operakalaúz
L.E.O.-Letztes Erfreuliches Operntheater
"Az utolsó vidám operaszínház" családias légtérben okoz örömet az operakedvelő közönségnek.
Albrecht Dürer kiállítás az Albertinában
2019.9.20-2020.1.6.
Ilona Stüberl Bécsi vendéglő, 1010 Wien Bräunerstrasse 2.
Kellemes msgyar ételspecialitásokat kínáló vendéglő az Ilona Stüberl. Két perc séta a Stephansplatztól, és egy percre a Grabentől , egy nyugodt kis mellékutcában.
Vajon , mi a története a Stube “Szobácska” nevű helynek , mely 1957 óta közkedvelt helye volt az 56-os magyaroknak ,a jó wienerschnitzelt kedvelő bécsieknek .
Erről beszélgettünk Fodor Marikával az Ilona Stüberl tulajdonosával és az étterem vezetőjével. Az Ilona Stüberl születését az 1956-os forradalomnak köszönheti. Egy magyar házaspár Ilona és férje , Somlai Mihály,ebben az időben határozták el, hogy segitenek honfitársaiknak és 1957-ben megnyitották a kis “Stüberl” szobácska nevű éttermet.A bableves és saját találmányuk a baracklekvárral és túróval töltött, csokoládészósszal nyakonöntött palacsinta hírére egyre több bevándorló kereste fel a helyet, majd bécsiek és túristák is szivesen tértek be az étterembe.
-Te mikor vetted át az étterem vezetését?
- 78-ban jöttem el Budapestről. Először idegenvezető voltam majd nevelőapám mellett, egy dunai hajón kóstoltam bele a vendéglátó szakmába . 18 éves koromban nagy elhatározás volt részemről, hogy a korábban bérbeadott vendéglő vezetését átveszem és saját étteremet nyitok.
-Hány éve működik az Ilona Stüberl a vezetésed alatt?
-32 éve vezetem az éttermet stabil személyzettel, nevelőapám 82-ben ment nyugdíjba és 86 karácsonyán adta át a vendéglő kulcsait, miután leérettségiztem. Ez kikötés volt a részéről
-Ez nagy kihívást jelenthetett neked ilyen fiatalon!
-Igyekeztem minden erőmmel megfelelni mind a mai napig ezt teszem. Ezt csak teljes odaadással lehet csinálni, hivatásként. Akkoriban kevesebb volt a túrista. Főként a magyaros ételkülönlegességek vonzották ide a vendégeket, mára már 10 nyelvű az étlap.Ebben a szakmában nincs megállás. Minden nap egy óra tájban hagyom el a vendéglőt és két óra előtt ritkán kerülök az ágyba.Másnap déletőttre marad a szállítóktól az áruátvétel, az étlap összeállítása.Szerencsére állandó, stabil beszállítóink vannak, akik ismerik az igényeinket, csak első osztályű alapanyagot fogadjuk el.
-Milyen az italkíálatotok?
-Magyarországról a Weckler pincészettel állunk kapcsolatbanés a Nobilisz pálinka valamint Soproni Világos ésSoproni Démon is szerepelnek az itallapon.A fűszereket is otthonról hozatjuk.
-Mesélj valamit erről a csodálatos magyaros étlapról!
-Minden nap szerepelnek az étlapon magyaros ételkülönlegességek,mint a paprikás csirke a marha és sertéspörkölt, vagy a töltöttkáposzta, de a menüsor mindíg kínál eay aznapi újdonságot. Pl péntekenként halat , halászlét, réntott fogast, csütörtökön rakott ételeket.
-Mit tartasz még fontosnak az étterem vezetésében?
-A személyes jelenlétet.Mára már a második generációs megyarok élnek Bécsben , akik ez a helyet szüleikkel keresték fel először..Ez olyan mintr egy személyes kapocs a szülőföld , a szülők és a gyerekeik között..Egy hely ,amely összeköt.
-Ebben a Te személyed is fontos lehet.
-A személyes jelenlétet, amit említettem nagyon fontos. Én jelentem az állandóságot. Ha nem vagyok itt csalódottak a vendégek.
-Sok erőt és egészséget kívánunk a továbbiakhoz és megkóstoljuk a bécsi Wienerschnitzelt, mely természetesen borjúból készült és hozzá, a savanyú krumplit amely csak külön tányéron fér el,mivel a Schnizel lelóg a tányérról akkora.