Őszi Bécsi Kultúrális Körkép

Őszi Bécsi Kultúrális Körkép

Bécs Október,November, Decemberi Kultúrális Programjairól 
adunk ízelítőt- múzeumok, színházak, operaszínházak,magyar étterem, látnivalók - tükrében.

Operakalaúz

www.inhoechstentoenen.com

Opernkalender
Őszi Bécsi Kultúrális Körkép
Őszi Bécsi Kultúrális Körkép
Őszi Bécsi Kultúrális Körkép
Őszi Bécsi Kultúrális Körkép
Őszi Bécsi Kultúrális Körkép
Őszi Bécsi Kultúrális Körkép
Őszi Bécsi Kultúrális Körkép

L.E.O.-Letztes Erfreuliches Operntheater

www.theaterleo.at

"Az utolsó vidám operaszínház" családias légtérben okoz örömet az operakedvelő közönségnek.

Letztes Erfreuliches Operntheater
Letztes Erfreuliches Operntheater

Albrecht Dürer kiállítás az Albertinában

2019.9.20-2020.1.6.

Albrecht Dürer kiállítás az Albertinában
Albrecht Dürer kiállítás az Albertinában
Albrecht Dürer kiállítás az Albertinában
Albrecht Dürer kiállítás az Albertinában
Albrecht Dürer kiállítás az Albertinában

Ilona Stüberl Bécsi vendéglő, 1010 Wien Bräunerstrasse 2.

www.ilonastueberl.at

Ilona Stüberl Bécsi vendéglő, 1010 Wien Bräunerstrasse 2.

Kellemes msgyar ételspecialitásokat kínáló vendéglő az Ilona Stüberl. Két perc séta a Stephansplatztól, és egy percre a Grabentől , egy nyugodt kis mellékutcában.

Vajon , mi a története a Stube “Szobácska” nevű helynek , mely 1957 óta közkedvelt helye volt az 56-os magyaroknak ,a jó wienerschnitzelt kedvelő bécsieknek .

Erről beszélgettünk Fodor Marikával az Ilona Stüberl tulajdonosával és az étterem vezetőjével. Az Ilona Stüberl születését az 1956-os forradalomnak köszönheti. Egy magyar házaspár Ilona és férje , Somlai Mihály,ebben az időben határozták el, hogy segitenek honfitársaiknak és 1957-ben megnyitották a kis “Stüberl” szobácska nevű éttermet.A bableves és saját találmányuk a baracklekvárral és túróval töltött, csokoládészósszal nyakonöntött palacsinta hírére egyre több bevándorló kereste fel a helyet, majd bécsiek és túristák is szivesen tértek be az étterembe.

-Te mikor vetted át az étterem vezetését?

- 78-ban jöttem el Budapestről. Először idegenvezető voltam majd nevelőapám mellett, egy dunai hajón kóstoltam bele a vendéglátó szakmába . 18 éves koromban nagy elhatározás volt részemről, hogy a korábban bérbeadott vendéglő vezetését átveszem és saját étteremet nyitok.

-Hány éve működik az Ilona Stüberl a vezetésed alatt?

-32 éve vezetem az éttermet stabil személyzettel, nevelőapám 82-ben ment nyugdíjba és 86 karácsonyán adta át a vendéglő kulcsait, miután leérettségiztem. Ez kikötés volt a részéről

-Ez nagy kihívást jelenthetett neked ilyen fiatalon!

-Igyekeztem minden erőmmel megfelelni mind a mai napig ezt teszem. Ezt csak teljes odaadással lehet csinálni, hivatásként. Akkoriban kevesebb volt a túrista. Főként a magyaros ételkülönlegességek vonzották ide a vendégeket, mára már 10 nyelvű az étlap.Ebben a szakmában nincs megállás. Minden nap egy óra tájban hagyom el a vendéglőt és két óra előtt ritkán kerülök az ágyba.Másnap déletőttre marad a szállítóktól az áruátvétel, az étlap összeállítása.Szerencsére állandó, stabil beszállítóink vannak, akik ismerik az igényeinket, csak első osztályű alapanyagot fogadjuk el.

-Milyen az italkíálatotok?

-Magyarországról a Weckler pincészettel állunk kapcsolatbanés a Nobilisz pálinka valamint Soproni Világos ésSoproni Démon is szerepelnek az itallapon.A fűszereket is otthonról hozatjuk.

-Mesélj valamit erről a csodálatos magyaros étlapról!

-Minden nap szerepelnek az étlapon magyaros ételkülönlegességek,mint a paprikás csirke a marha és sertéspörkölt, vagy a töltöttkáposzta, de a menüsor mindíg kínál eay aznapi újdonságot. Pl péntekenként halat , halászlét, réntott fogast, csütörtökön rakott ételeket.

-Mit tartasz még fontosnak az étterem vezetésében?

-A személyes jelenlétet.Mára már a második generációs megyarok élnek Bécsben , akik ez a helyet szüleikkel keresték fel először..Ez olyan mintr egy személyes kapocs a szülőföld , a szülők és a gyerekeik között..Egy hely ,amely összeköt.

-Ebben a Te személyed is fontos lehet.

-A személyes jelenlétet, amit említettem nagyon fontos. Én jelentem az állandóságot. Ha nem vagyok itt csalódottak a vendégek.

-Sok erőt és egészséget kívánunk a továbbiakhoz és megkóstoljuk a bécsi Wienerschnitzelt, mely természetesen borjúból készült és hozzá, a savanyú krumplit amely csak külön tányéron fér el,mivel a Schnizel lelóg a tányérról akkora.

Ilona Stüberl Bécsi vendéglő, 1010 Wien Bräunerstrasse 2.
Ilona Stüberl Bécsi vendéglő, 1010 Wien Bräunerstrasse 2.

Bécsi Magyar Bál, 2019 október 5.

club-pannonia.at